Nieuws

Pro niet te spreken over plannen om massaal wandelpaden te schrappen

zondag 22 april 2018

Op de gemeenteraad van donderdag 19 april was er een bijgevoegd agendapunt van raadslid Sigrid Verhaeghe (groep A).  Hierbij stelde Sigrid  voor om aan de werkgroep realistische trage wegen (WRTW)  de onbeperkte volmacht te geven om bestaande kerkwegels en wandelpaden, die terug te vinden zijn op de atlas der buurtwegen, te schrappen. Hierbij wordt de democratisch verkozen werkgroep trage wegen, die zich al vijf jaar lang belangeloos heeft ingezet voor de trage wegen, gewoon opgedoekt en vervangen door een nieuw adviesorgaan waar de WRTW de meerderheid van de stemgerechtigde leden krijgt. Er is hierbij geen enkele afvaardiging van de wandelaars, mountainbikers of ruiters.  Meer nog, de WRTW krijgt het recht om de vergadering samen te roepen en de agenda te bepalen.  Ook mijn rol als schepen van milieu staat in vraag.

Dit punt werd met een meerderheid van stemmen goedgekeurd. Visie (partij van de burgemeester), STERK en groep A stemden voor, PRO en NV-a tegen.

Raadslid Daisy Decoene (Visie) gaf een duidelijk signaal dat ze niet akkoord was met het stemgedrag van haar partij en verliet de zaal.

Er waren in januari en februari  2 overlegvergaderingen met de WRTW. Ik heb hierbij heel wat water in mijn wijn gedaan. Maar het is blijkbaar nooit genoeg. De WRTW zijn er gewoon op uit om zoveel mogelijk wandelpaden af te schaffen. Mensen die hieraan twijfelen kunnen in het kader van openbaarheid van bestuur steeds het verslag van deze vergadering opvragen bij het gemeentebestuur.

De WRTW bestaat uit 5 leden. De plaatselijke voorzitter van het ABS, die al heeft aangegeven met de gemeenteraadsverkiezingen te zullen opkomen op de lijst van Visie. Drie leden van de landelijke Gilde, die Sigrid zo ver hebben gekregen om het punt te agenderen. En iemand die woont in een landgoed en kost wat kost wil vermijden dat de trage weg die hij nu met een omheining heeft afgesloten terug wordt opengesteld.

Met deze machtsgreep kan PRO niet akkoord gaan. En wij staan niet alleen. We ontvangen heel veel mails met aanmoedigingen om verder te gaan op de manier waarop we bezig zijn, in overleg en met inspraak. Bewijs daarvan staat ook in het verslag dat u kan opvragen bij het gemeentebestuur.

PRO heeft dan ook beslist om klacht aan te tekenen bij de Gouverneur.

 

Ward Gillis

Schepen Milieu

 Bekijk PDF

© Pro Moorslede - 2024